Tinklalapio logotipas
Grįžti

Sviesto pabaiga: vietoj jo darželiuose ir mokyklose Sveikatos apsaugos ministerija nurodė naudoti margariną
event 2018-06-11 domain 15min.lt

Sviesto pabaiga: vietoj jo darželiuose ir mokyklose Sveikatos apsaugos ministerija nurodė naudoti margariną

Sviestas, kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio“. Toks pakeitimas darželinukų valgiaraščiuose įsigalios nuo rugsėjo pradžios. Kas atsitiko, kad ilgai sveikatai nedraugiškų produktų sąraše buvęs margarinas staiga tapo rekomenduojamu produktu?

Nuo rugsėjo 1-osios įsigalios „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimas.

„Įstatymo pakeitimas, kad sviestas, „kur įmanoma“, keičiamas aliejumi arba margarinu – nėra logiškas. Juk margarino sudėtyje randame vaikams neleistinų maisto priedų, dezodoruotų, rafinuotų aliejų ir pridėtinės druskos. Margarinas – stipriai perdirbtas produktas, kurio neturėtų būti nei vaikų, nei suaugusiųjų mityboje“, – vaikų maitinimo naujove stebisi sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė, knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ autorė, maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Žinios apie margariną – pasenusios?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas pažymėjo, kad SAM reguliariai atliekami gyventojų mitybos tyrimai rodo, kad lietuviai suvartoja per daug cukraus, sočiųjų riebalų, druskos.

Gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą ir kitas ligas.

„Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas mažame daržovių ir viso grūdo produktų vartojimo fone sudaro labai nepalankią sveikatai mitybos terpę“, – sakė A.Kranauskas.

Daugiau skaitykite čia.