hero

Atmintinė mokyklų vadovams ir darbuotojams „Mobingo prevencija“

Atmintinė mokyklų vadovams ir darbuotojams „Mobingo prevencija“

2022-12-12
Nacionalinė švietimo agentūra

Švietimo portalo metodinės medžiagos saugykloje viešinama atmintinė mokyklų vadovams ir  darbuotojams „Mobingo prevencija“.

Pastaraisiais metais patyčių tarp mokinių problemai spręsti mokyklose skiriama daug dėmesio: įgyvendinamos patyčių prevencijos programos, organizuojami mokymai, kuriuose tobulinamos personalo kompetencijos.

Deja, mokyklose vis dar pasitaiko atvejų, kai darbuotojai pasielgia netinkamai naudodami psichologinį smurtą prieš kolegas arba patys susiduria su panašiu elgesiu iš kitų kolegų, vadovų ar mokinių. Ne tik vaikui, bet ir suaugusiajam ne visada pavyksta teisingai įvertinti, kas vyksta, ir tinkamai reaguoti. Daug kalbama apie patyčias ir smurtą tarp mokinių, tačiau beveik visai nekalbama apie pedagogų ir mokyklų vadovų patiriamus tarpusavio santykių sunkumus. Ne kiekviena įstaiga turi aiškias reagavimo tvarkas, kai susiduriama su netinkamu elgesiu tarp suaugusiųjų.

Rekomenduojamos atmintinės tikslas – aptarti, koks elgesys laikytinas mobingu, kokios aplinkybės ir priežastys sukuria prielaidas tokiam elgesiui pasireikšti, su kokiais iššūkiais tenka susidurti sprendžiant šią problemą, kur ir kokios pagalbos galime ieškoti.

Medžiagą Nacionalinės švietimo agentūros leidiniui parengė Ieva Zuzevičiūtė, konsultavo Remigijus Auškelis, Raminta Gaubė, Renata Mazūrienė, dr. Aida Šimelionienė.