hero

Edukacinis video filmas „Gintaro kelias“

Edukacinis video filmas „Gintaro kelias“

2024-03-07

Gintaras – seniai išnykusių pušų Pinus Sukcifer sukietėję sakai. Jis baltas, geltonas, žalsvas, žydras, raudonas, melsvas, juodas, tačiau dažniausiai gelsvos aukso spalvos ir dėl to vadinamas Saulės akmeniu. Šis stebuklingas gamtos kūrinys dar gilioje senovėje viliojo žmogų savo grožiu ir paslaptingumu. Jame yra kažkas paslaptingo, jame yra kažkas slėpiningo, nežemiško. Visos pasaulio tautos davė jam savo vardą: Egiptiečiai – Sacal, Graikai - Elektron, Italai – Ambra, Prancūzai – Ambre, Vengrai – Borostyan, Anglai – Amber, Estai – Merevaik, Suomiai – Meripihka, Vokiečiai – Bernstein, Airiai – Omra, Japonai – Amba, Latviai – Dzintars, Norvegai – Rav, Lenkai – Bursztyn, Rusai – Jantar, Ispanai – Ambar, Švedai – Barnsten, Turkai – Kehribar, Ukrainiečiai – Burshtyn, Kinai – Hupose, Danai – Rov, Islandai – Gulbrun, Mongolai – Khuv, Serbai – Cilibar, o patys pirmo amžiaus Aisčiai – Glaisum.

Edukaciniame video filme sužinosite, kad gintaras yra nuo Baltijos krantų pats jauniausias iš žemėje randamų, tačiau skaičiuoja jau milijonus metų. Sužinosite, kokių yra sukurtų mitų apie gintaro atsiradimus ir jo prigimtį, kas pradėjo ir kur prasidėjo gintaro kelias ir kaip tas kelias per amžius raizgėsi aplink žemės rutulį. 

Edukacinis video filmas yra naudinga metodinė medžiaga mokytojui ne tik istorijos dalyko pamokose, bet ir geografijos, visuomeninio ugdymo, ekonomikos ir verslumo pamokose. Šis filmas gali būti rodomas tiek klasės valandėlių metu tiek naudojamas neformaliame švietime.  Gintaras - mūsų Baltijos jūros „auksinė ašara", todėl jo peržiūra rekomenduojama kiekvieno Lietuvio namuose.  

Edukacinio video filmo idėjos, teksto ir dvimatės grafikos autorius akademikas Eugenijus Jovaiša, montuotojas, trimatės grafikos, specialių efektų kūrėjas – Kazimieras Pečiulevičius, kompozitorius akademikas Giedrius Kuprevičius, įgarsintojas – Rimantas Bagdzevičius, 3D skulptorius – Valdas Skritas. 

Video filmo kūrėjai ypatingą padėką skiria: A. Večerskiui už režisūrines konsultacijas, Tatjanai ir Dariui Aleknoms už antikos autorių vertimus iš graikų ir lotynų kalbų, L. Tubelytei-Kriukelienei už Aisčių genčių piešinius (2015-216 m.), A. Remeikiui už Aisčių genčių piešinius (1991-1999 m.), V. Abramauskui už Dauglaukio radinių nuotraukas (2019-2020 m.).

Atkreipiamas dėmesys, kad svetainės turinio naudojimas galimas tik išimtinai asmeniniams tikslams. Be išankstinio rašytinio sutikimo griežtai draudžiama: kopijuoti, publikuoti, parduoti, platinti, keisti, modifikuoti ar kurti išvestinius produktus, išskyrus atvejus, kai tai leidžia teisės aktai. Visas turinys yra saugomas autorių teisių ©