hero

Leidinys „Mažų miestelių mokyklų vaidmuo“

Leidinys „Mažų miestelių mokyklų vaidmuo“

2023-06-15
European Schoolnet

Europos mokyklų tinklas pristato mažų miestelių ir kaimo vietovių iniciatyvinės grupės veiklos rezultatą – leidinį „Mažų miestelių ir kaimo mokyklų vaidmuo“. Šį leidinį sudaro 11 tyrime dalyvavusių šalių monografijos lyginamoji išvadų analizė. Tyrime nagrinėjama kaimo ir mažų miestelių švietimo padėtis, remiantis mokytojų, mokyklų vadovų apklausomis ir pokalbiais. Leidiniai pateikiami anglų kalba.

2019 m. lapkritį Europos mokyklų tinkle susikūrė mažų miestelių ir kaimo mokyklų grupė, kurios tikslas – Europos lygmeniu nagrinėti rūpimus klausimus, susijusius su mažomis mokyklomis. Šią grupę sudaro 13 šalių (Kroatija, Čekija, Prancūzija, Graikija, Vengrija, Italija, Malta, Lenkija, Serbija, Švedija, Slovakija, Ispanija ir Turkija). 11 šalių atrinko 19 mažų mokyklų, kuriose buvo nagrinėjamas jų inovatyvus požiūris vienoje ar keliose srityse:

  • vadovavimas ir valdymas (lyderystė, sprendimų priėmimas ir iniciatyva);
  • sistemos naujovės (tėvų vaidmuo, mokyklų bendradarbiavimas, bendradarbiavimas su vietos bendruomene);
  • mokymo praktika (erdvės ir laiko organizavimas, klasės valdymas, vertinimas);
  • IKT kaip integracinė priemonė (daug dėmesio nuotoliniam mokymui(si)).

Atlikus lyginamąją analizę, leidinyje išskiriami tam tikri iššūkiai ir galimybės bei pateikiamos rekomendacijos politikos formuotojams, mokyklų vadovams ir mokytojams.

Tyrimo santrauka

Viso tyrimo analizė