hero

Pedagogams – nemokamos metodinės priemonės tvarumo tema

Pedagogams – nemokamos metodinės priemonės tvarumo tema

2023-11-13
Nacionalinė švietimo agentūra

VU Šiaulių akademija pristato unikalią dovaną šalies pedagogams – 37 metodines knygas tvarumo tema. Tikimasi, kad nauja metodinė medžiaga padės paskatinti daugiau kalbėti ir mokyti apie tvarumą tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikus.

„Nei ikimokyklinėse įstaigose, nei pradinėse, pagrindinėse mokyklose, nei gimnazijose tokio dalyko kaip „sustainability“ (liet. – tvarumas) – nėra. Šios metodinės priemonės yra galimybė įtraukti svarbias temas ir integruoti jas pagal programas į disciplinų turinį ar įvairias neformalias veiklas. Yra įprasta, kad tvarumą (darnų vystymąsi) visuomenėje daugiausiai siejame su ekologinėmis problemomis ir klimato kaita planetoje. Tačiau tvarumas savyje talpina kur kas platesnę reikšmę, nei vien tik ekologinės problemos ir sprendimų būdų paieškos“, – pasakoja prof. dr. Renata Bilbokaitė.

Nors temos metodinėse knygose kartojasi, tačiau jos nagrinėjamos skirtingais rakursais. Iš viso 17 tvarumo tikslų yra išskirstyta į 376 temas, kurios nesikartoja turiniu. Iš viso pedagogams pristatoma 37 knygos, kurias sudaro 15 komplektų (mokytojui ir mokiniui/ mokytojui ir vaikui), 3 pavienės ir vienas komplektas (mokytojui bei trijų skirtingų amžiaus grupių vaikams/ mokiniams).

Mokytojo ir vaiko arba mokinio knygų komplektai visiems pedagogams, tėvams, studentams yra nemokami. Knygas galima parsisiųsti VU elektroniniame knygyne knygynas.vu.lt.