hero

Skaitmeninio ugdymo koordinatorių tinklo veikla

Skaitmeninio ugdymo koordinatorių tinklo veikla

2022-12-12
Nacionalinė švietimo agentūra

Siekiant viešinti skaitmenines mokymo priemones ir skatinti jas naudoti ugdymo procese, mokyklos 2022 metų pradžioje buvo kviestos paskirti už skaitmenines mokymo priemones atsakingus asmenis ir taip sukurti skaitmeninio ugdymo koordinatorių tinklą. Septynių šimtų skaitmeninio ugdymo koordinatorių tinklą sudaro įvairių dalykų mokytojai, taip pat mokyklų direktoriai, direktorių pavaduotojai ugdymui, neformaliojo švietimo ir pagalbos mokiniui specialistai, logopedai, bibliotekininkai. Užsiregistravę koordinatoriai kas mėnesį gauna naujausią informaciją apie Švietimo portale viešinamas skaitmenines mokymo priemones, metodinę medžiagą mokytojams bei kitą naudingą, su skaitmena ugdymo procese susijusią informaciją.

2022 metais Nacionalinės švietimo agentūros Mokymo priemonių sklaidos skyrius organizavo 8 nuotolinius susitikimus, skirtus skaitmeninio ugdymo koordinatoriams. Didžiausio susidomėjimo sulaukė vasario ir kovo mėnesio susitikimai (virš 300 dalyvių), kuriuose buvo pristatytos Nacionalinės švietimo agentūros veiklos, skirtos mokyklų skaitmenizavimui ir Švietimo portalo naujovės bei skaitmeninių įtraukiojo ugdymo priemonių rinkinys „Edusensus“.

Pavasario susitikimuose dalyviai buvo supažindinti su skaitmeninės kompetencijos įsivertinimo įrankiu „SELFIE for TEACHERS“ ir skaitmeninės švietimo transformacijos projekto mokymais  (EDtech).  

Vasarą buvo aptartos atnaujinamos skaitmeninės mokymo priemonės, bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių ir mokymo priemonių atitikties teisės aktams įvertinimo ir aprūpinimo jais tvarkos aprašas.  

Naujų mokslo metų pradžioje buvo kalbama apie kibernetinį saugumą ir kaip apsaugoti vaikus nuo grėsmių internete. Spalio mėnesį pristatytos atnaujintos skaitmeninės mokymo priemonės „Geografija 9-10 klasėms“, „Istorija 9-10 klasėms“, „Lietuvių kalba 5–6 klasėms“ ir „Lietuvių kalba 7–8 klasėms“. Lapkričio mėnesio susitikime dalyviai supažindinti su portalu www.epaveldas.lt, pateiktos rekomendacijos, ką reikėtų žinoti naudojant skaitmenintus kultūros paveldo objektus. 

Mokyklų susidomėjimas ir vis didėjantis užsiregistravusių koordinatorių skaičius patvirtina, kad skaitmeninio ugdymo naujienos yra itin aktualios, todėl susitikimus planuojama tęsti ir 2023 metais.

 

Nacionalinės švietimo agentūros Mokymo priemonių sklaidos skyrius