hero

Nauji istorijos vadovėliai

Nauji istorijos vadovėliai

2023-12-28
Nacionalinė švietimo agentūra
Istorija. Vadovėlis 7 klasei, II dalis

Pagal 2022 m. atnaujintą Istorijos bendrąją programą parengtame vadovėlyje 7 klasės mokiniai tęsia pažintį su istorijos mokslu. Jų laukia pasakojimai ir kelionės į skirtingus laikus ir skirtingas pasaulio vietas – senovės Graikiją, Romą ir Lietuvą.

Vadovėlyje gausu rašytinių šaltinių. Dauguma jų versti iš senųjų kalbų, todėl mokiniai galės labiau įsitraukti į analizuojamus istorijos klausimus. Taip pat gausu vaizdinės medžiagos, kuri praplečia supratimą, skatina vaizduotę. Temos struktūruotos: kiekvienos temos pradžioje pateikti pagrindiniai uždaviniai, yra potemės, padedančios suvokti ir įsisavinti medžiagą. Daug įvairaus tipo ir sudėtingumo užduočių.

Istorija. Vadovėlis 9 klasei, II dalis

Istorijos vadovėlis 9 klasei parengtas pagal atnaujintą Istorijos bendrąją programą. Vadovėlio II dalyje tęsiamas trečias skyrius apie XIX a. politinę Europą, ketvirtame skyriuje nagri­nėjamas industrinės visuomenės kūrimasis pasaulyje ir lietuviškasis aspektas XIX a., penktas skyrius skir­tas moderniam pasauliui ir masinės kultūros radimui­si XIX–XX a. pradžioje, o šeštame skyriuje pagrindi­nis dėmesys skiriamas Pirmajam pasauliniam karui ir Europos imperijų griūčiai.

Vadovėlio ašis – probleminis mokymas. Dauguma vadovėlio potemių pradedama problema, ją mokiniams siūloma išspręsti susipažinus su pateikta informacija. Iškeltų probleminių klausimų tikslas – ne tik sudo­minti mokinį perskaityti vadovėlio tekstą, bet ir skatinti jį ieškoti atsakymo, kaip išspręsti praeities problemas, kelti klausimus, pateikti argumentų, diskutuoti, paneigti vyraujančius stereotipus, susieti įvykius su šiandiena.